Kan jeg bli frisk av en overspisingslidelse?

Overspisingslidelse (BED, binge eating disorder) er den mest utbredte, men samtidig minst omtalte spiseforstyrrelsen. Lidelsen kan ramme alle kroppstyper og vektklasser, selv om forskning viser en høyere forekomst blant personer med overvekt. Mange som lider av overspisingslidelse er ikke klar over problemet sitt. Ofte har de prøvd utallige slankekurer eller livsstilsendringskurs, som sjelden gir langvarig effekt og kan forverre selvfølelsen. Dette skyldes at slike kurs ofte ikke adresserer kjernen av lidelsen, men heller fokuserer på symptombehandling.

Så, kan man bli frisk av overspisingslidelse? Svaret er ja – men det krever riktig behandling, kompetanse, tilnærming og støtte.

 

Hva er overspisingslidelse?

Overspisingslidelse kjennetegnes av gjentatte episoder med ukontrollerte matinntak som gir stor fysisk og psykisk ubehag. Dette er ikke et spørsmål om svak vilje eller dårlig selvkontroll. Overspising er ofte en måte å håndtere vanskelige tanker, følelser eller stress på.

Symptomer på overspisingslidelse inkluderer:

  • Å spise store mengder mat innen en kort tidsperiode, ofte uten fysisk sult.

  • Å spise til du blir ubehagelig mett.

  • Opplevelsen av tap av kontroll under matinntaket.

  • Overspising skjer minst én gang i uken over tre måneder.

  • Ingen bruk av kompenserende strategier som oppkast eller overdreven trening.

 

Les mer her, om diagnosesystemet DSM-5 og hva som kjennetegner en overspisingslidelse i vårt artikkel «Hva er en overspisingslidelse».

 

Hvorfor er det viktig å få behandling?

Overspisingslidelse kan påvirke både den fysiske og mentale helsen din. Ubehandlet kan lidelsen føre til økt risiko for overvekt, diabetes type 2, høyt blodtrykk og depresjon. Likevel finnes det håp. Med riktig behandling og støtte kan du bli frisk og oppnå en sunnere relasjon til mat og egen kropp.

 

Behandlingsmuligheter: Veien til tilfriskning

Individuell tverrfaglig behandling
Hos oss vil behandlingen starte med en grundig kartlegging i samråd med vår behandler som er psykolog. Vi skreddersyr behandlingsprogrammet basert på dine behov. Psykolog Asle Halvorsen, med over 25 års erfaring, leder behandlingene. Hans tverrfaglige team sikrer at både de emosjonelle og fysiske utfordringene ved overspisingslidelse blir adressert.

Gruppebehandling
Vi tilbyr også gruppebehandling, en forskningsbasert metode som har vist svært gode resultater. Gruppebehandlingen går over 12 ganger og kombinerer ekspertisen til både psykolog og klinisk ernæringsfysiolog. Gruppen er nøye sammensatt for å sikre at deltakerne har et felles utgangspunkt. Her får du muligheten til å dele erfaringer med andre i samme situasjon, noe som kan være både motiverende og drivende. Les mer om denne behandlingsmetoden her.

 

Hva sier forskningen?

Forskning viser at behandling av overspisingslidelse med en kombinasjon av kognitiv terapi og ernæringsveiledning er svært effektiv. Flere studier bl.a. Lammers et al. publisert i Journal of Eating Disorders fant at opptil 70 % av pasientene som gjennomførte et strukturert behandlingsopplegg, opplevde betydelig reduksjon i overspisingsepisoder, og mange oppnådde full tilfriskning (1).

 

Kan jeg bli frisk?

Ja, det er mulig å bli helt frisk av overspisingslidelse. Prosessen kan være utfordrende, men med riktig hjelp og behandling kan du oppnå en hverdag uten overspising og bedre helse.

Vi i Gillon Klinikken er her for å støtte deg gjennom denne prosessen, enten du ønsker individuell oppfølging eller gruppebehandling.

Ta kontakt med oss i dag for mer informasjon om vårt behandlingstilbud.

 

Referanse:

1.      https://jeatdisord.biomedcentral.com/articles/10.1186/s40337-021-00515-4

Forrige
Forrige

Å være pårørende til en med spiseforstyrrelse: En krevende reise og hvordan vi kan hjelpe

Neste
Neste

Kan man bli frisk fra en spiseforstyrrelse?