Å være pårørende til en med spiseforstyrrelse: En krevende reise og hvordan vi kan hjelpe
Å ha et familiemedlem med en alvorlig spiseforstyrrelse kan snu hverdagen på hodet og legge et tungt ansvar på skuldrene til pårørende. Tidligere forskning viser at foreldre til personer med spiseforstyrrelser opplever høy grad av angst, bekymring og en betydelig omsorgsbyrde. Sammenlignet med pårørende til mennesker med andre psykiske lidelser, har denne gruppen ofte et større behov for informasjon og støtte fra hjelpeapparatet.
En studie som viser foreldres erfaringer med å ha en voksen datter med alvorlig spiseforstyrrelse, identifiserte tre hovedkategorier som preger pårørendes hverdag:
«På tå hev»: Foreldrene beskrev en konstant årvåkenhet og frykt for hvordan sykdommen utvikler seg.
«Spiseforstyrrelsen tar over hjemmet»: Familien opplevde at spiseforstyrrelsen dominerte livet, og at hjemmet ble preget av kontroll og uro.
«Ensomhet»: Taushetsplikten i helsevesenet førte til at foreldrene ofte følte seg alene og uten tilstrekkelig støtte fra omgivelsene.
Funnene viste også at situasjonen forårsaket stress, skam, svekket helse og isolasjon for pårørende, som ofte mistet kontakt med familie og venner. Helsepersonell, som viste til taushetsplikten, fokuserte på pasienten og etterlot foreldrene uten den støtten de trengte.
Vårt tilbud til pårørende
Hos Gillon Klinikken forstår vi hvor utfordrende det er å være pårørende til noen med spiseforstyrrelser. Som pårørende spiller du en viktig rolle i behandlingen, og vi er her for å støtte og hjelpe deg. Vi tilbyr god støtte og hjelper deg å navigere i et stort og ofte uoversiktlig offentlig system hvis du trenger dette. Våre psykologer gir deg den hjelpen du trenger der du står i dag.
Slik hjelper vi deg
Individuell veiledning og støtte: Våre erfarne psykologer og kliniske ernæringsfysiologer tilbyr skreddersydde samtaler for å gi deg konkrete verktøy og emosjonell støtte i møte med utfordringene. Bestill time her.
Navigering i helsevesenet: Det kan være svært utfordrende å få oversikt over de offentlige helsetjenestene og vite om man får god og riktig behandling til riktig tid. Psykologene i Gillon Klinikken har årevis med erfaring fra det offentlige helsevesenet og kan hjelpe deg med å forstå systemet. Uavhengig om den du er pårørende til er, skal eller vurderer behandling kan psykologene våre støtte og hjelpe deg med rollen du står i som pårørende.
Digitale pårørendekvelder: I løpet av året har vi både digitale og fysiske samlinger som gir deg innsikt i spiseforstyrrelser, behandlingsmetoder og hvordan du best kan ta vare på deg selv mens du hjelper andre. Kontakt oss gjerne vedrørende dette tilbudet.
En helhetlig tilnærming
Det er viktig for helsepersonell å forstå hva pårørende opplever for å kunne gi riktig støtte. Hos oss kombinerer vi forskning og praksis for å sikre at våre tjenester imøtekommer de reelle behovene til pårørende. Vi ønsker å gjøre det lettere for deg å balansere rollen som støttespiller samtidig som du ivaretar din egen helse.
Du trenger ikke stå alene i dette. Hos oss møter vi deg med både høy kunnskap og forståelse.
Referanse: Loftfjell A, Thomassen S, Karlstad J, Brinchmann B. Foreldres opplevelse av å ha en voksen datter med spiseforstyrrelse . Sykepleien Forskning. 2020; 15(81474):e-81474.DOI: 10.4220/Sykepleienf.2020.81474