Overspisingslidelse
Hva er overspisingslidelse?
Overspisingslidelse er den mest utbredte spiseforstyrrelsen, men også den minst omtalte. Lidelsen kan ramme både normalvektige og overvektige personer, men studier viser en tydelig høyere forekomst blant overvektige. Mange som lider av overspisingslidelse, er ikke klar over sin problematikk og har i mange år prøvd utallige slankekurer og livsstilsendringskurs uten effekt. Disse kursene kan ofte bidra til dårligere selvfølelse, da du som deltaker ikke klarte å nå eller opprettholde målene dine. Kursene er ofte designet på en måte som gjør det vanskelig å lykkes, fordi behandlingsmetodene ikke adresserer selve lidelsen. Ofte blir denne spiseatferden sett på som mangel på selvdisiplin og kontroll. I realiteten er overspising en mestringsmekanisme som hjelper med å dempe vanskelige tanker og følelser.
Symptomer på overspisingslidelse
Du spiser en mengde mat innenfor en bestemt tidsperiode (for eksempel to timer) som er betydelig større enn hva de fleste ville spist i samme tidsrom og under lignende omstendigheter.
Overspisingsepisodene skjer minst en gang i uken over en periode på tre måneder.
Overspising følges ikke av brekninger eller andre kompenserende strategier.
Du spiser til du blir ubehagelig mett.
Du spiser store mengder mat uten å være fysisk sulten.
Behandling av overspisingslidelse
Det er viktig å søke hjelp og få behandling for overspisingslidelse. Selv om det er mulig å bli helt frisk, vil de fleste trenge hjelp og støtte på veien mot tilfriskning. Ved individuell tverrfaglig behandling vil det bli en kartlegging og et samarbeid med deg og din behandler rundt behandlingsprogrammet som er best for deg og ditt utgangspunkt.
Vi tilbyr også gruppebehandling som går over 12 ganger som er en godt utprøvd behandlingsform og har vist veldig gode resultater. Denne gruppebehandlingen baserer seg på forskningsbasert behandlingsmetode og kombinerer tverrfaglig behandling. Dette inkluderer både psykolog Asle Halvorsen som har over 25 års erfaring på feltet, og vår klinisk ernæringsfysiolog Elise Grytten som har en doktorgrad i overvekt og fedme. Gruppebehandlingene har egne opptakskriterier slik at gruppen har samme grunnlag for behandling. Det er begrenset antall plasser per gruppe men vi tilbyr flere grupper i løpet av året. Les mer om gruppebehandlingen vi tilbyr under.
Har du spørsmål kontakt oss for mer informasjon både om gruppebehandling og tverrfaglig individuell behandling. Du kan lese mer om individuell behandling her.
Individuell behandling
Gruppebehandling